Хранителни ползи от Манго

Какво е манго и ползите от него?

Какво е манго и ползите от него?

Манго е един от най-популярните тропически плодове в света, известен със своята сладка и сочна плът, ярък цвят и уникален вкус. Но мангото е не само вкусно, а и изключително полезно за здравето. В тази статия ще разгледаме какво представлява мангото и какви са основните му ползи за нашето здраве.

Какво е манго?

Манго (Mangifera indica) е тропическо дърво, произхождащо от Южна Азия, и по-специално от Индия и Мианмар. Дървото може да достигне височина от 30 метра и има широки, зелени листа. Плодът на мангото е с овална или кръгла форма, а кожата му може да бъде зелена, жълта, оранжева или червена, в зависимост от сорта и зрелостта. Вътрешността на мангото е сочна и месеста, а вкусът му варира от сладък до леко кисел.

Хранителен профил на мангото

Манго е богат на витамини и минерали, които допринасят за здравословното му въздействие върху организма. В 100 грама манго се съдържат:

– Витамин С: Около 36.4 мг (61% от препоръчителната дневна доза)
– Витамин А: Около 54 микрограма (11% от препоръчителната дневна доза)
– Витамин Е: 0.9 мг (4% от препоръчителната дневна доза)
– Фибри: 1.6 грама
– Калий: 168 мг
– Фолиева киселина: 43 микрограма (11% от препоръчителната дневна доза)

Ползите от манго за здравето

  • Подобряване на храносмилането

Манго съдържа ензими като амилази, които помагат за разграждането на въглехидратите, и фибри, които подпомагат доброто храносмилане и предотвратяват запек. Това прави мангото отличен избор за хора с храносмилателни проблеми.

  • Укрепване на имунната система

 Витамин С в мангото играе ключова роля за поддържането на здрава имунна система. Той стимулира производството на бели кръвни клетки, които са основни борци срещу инфекциите. Освен това, витамин А и антиоксидантите в мангото допълнително подкрепят имунитета.

  • Подобряване на здравето на кожата и косата  
    Витамин А и витамин С са важни за здравето на кожата и косата. Витамин А подпомага производството на себум, който поддържа косата хидратирана, докато витамин С е необходим за производството на колаген, който поддържа кожата еластична и гладка.
  • Намаляване на риска от рак

Манго съдържа мощни антиоксиданти като кверцетин, изокверцетин и астрагалин, които могат да помогнат за защита на клетките от оксидативен стрес и увреждания, свързани с развитието на рак. Проучвания показват, че консумацията на манго може да намали риска от различни видове рак, включително рак на дебелото черво и рак на гърдата.

  • Подобряване на зрението

Витамин А в мангото е от съществено значение за доброто зрение. Той помага за предпазване от нощна слепота и други очни заболявания. Освен това, антиоксидантите зеаксантин и лутеин в мангото защитават очите от вредните ултравиолетови лъчи.

  • Регулиране на кръвната захар

Макар мангото да е сладък плод, проучвания показват, че умерената консумация на манго може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар. Фибрите в мангото помагат за забавяне на усвояването на захарите и предотвратяват резки покачвания на кръвната захар.

Козметика с манго

Манго е не само вкусен плод, но и ценна съставка в козметичните продукти, благодарение на богатото си съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Козметиката с манго предлага разнообразие от продукти, които включват екстракти от манго, масло от манго и мангово масло от семки. Тези съставки се използват в кремове за лице и тяло, лосиони, шампоани, балсами за коса, маски и ексфолианти. Нека разгледаме някои от най-често срещаните козметични продукти с манго:

  • Кремове и лосиони за лице и тяло: Манговото масло и екстрактите от манго се използват в различни хидратиращи продукти, които помагат за омекотяване и подхранване на кожата.
  • Шампоани и балсами за коса: Продуктите за коса с манго помагат за хидратиране, укрепване и придаване на блясък на косата.
  • Маски за лице и коса: Маските с манго са популярни заради своите подхранващи и възстановяващи свойства.
  • Скрабове и ексфолианти: Плодови ензими и фини частици от манго се използват за ексфолиране на кожата, като я оставят гладка и сияйна.
  • Балсами за устни: Балсамите за устни с манго осигуряват дълбока хидратация и защита за устните.
Козметика с манго

Предимства на козметиката с манго

  • Хидратиране и подхранване на кожата

Манговото масло и екстрактите от манго са богати на есенциални мастни киселини и витамини, които хидратират и подхранват кожата. Те проникват дълбоко в кожата и помагат за задържане на влагата, което я прави мека и гладка.

  • Антиоксидантна защита

Мангото съдържа мощни антиоксиданти като витамин С, витамин Е и бета-каротин. Тези антиоксиданти помагат за неутрализиране на свободните радикали, които причиняват стареене на кожата, и предпазват от увреждане от слънцето и околната среда.

  • Подобряване на еластичността на кожата

Витамините и минералите в мангото стимулират производството на колаген, който е от съществено значение за поддържане на еластичността и стегнатостта на кожата. Това помага за намаляване на фините линии и бръчките.

  • Успокояващо действие

Манговото масло има успокояващи и противовъзпалителни свойства, които са полезни за раздразнена и чувствителна кожа. То помага за намаляване на зачервявания и успокояване на кожни раздразнения.

  • Изсветляване на кожата

Витамин С в мангото помага за изсветляване на тъмни петна и изравняване на тена на кожата. Редовната употреба на козметика с манго може да подобри цялостния вид на кожата, като я направи по-сияйна и здрава.

  • Подобряване на здравето на косата

Продуктите за коса с манго хидратират и подхранват косъма, правейки го по-силен и блестящ. Те също така помагат за предотвратяване на накъсването и цъфтежа на краищата.

Предимства на козметика с манго

Заключение

Манго не само доставя невероятно удоволствие за вкусовите рецептори, но и предлага множество здравословни ползи. Независимо дали го консумирате свежо, в салати, смутита или като част от различни ястия, мангото може да бъде ценна добавка към вашата диета. Насладете се на този вкусен плод и се възползвайте от неговите здравословни свойства!

Козметиката с манго предлага множество ползи за кожата и косата, благодарение на богатия си хранителен профил и хидратиращи свойства. Включването на продукти с манго в ежедневната ви рутина може да помогне за постигане на здрава, сияйна кожа и красива коса. Независимо дали става въпрос за кремове, лосиони, маски или шампоани, козметиката с манго е отличен избор за естествена грижа за красотата.