Слънцезащита

Слънцезащита! Колко е важна тя за здравето ни?

Знаете ли, че, озоновия слой е известен най-вече със свойството си да поглъща по-голямата част от ултравиолетовите лъчи, падащи над Земята. Ултравиолетовата светлина е разделена на три вида, в зависимост от своята дължина на вълната – A, B и C. Тип C, която би била изключително вредна за хората, се поглъща от озоновия слой на височина от около 35 км..

Тип B може да бъде вредна за кожата и е главната причина за слънчевите изгаряния; прекомерното излагане на този вид светлина може да причина за редица проблеми, сред които и рак на кожата. За да предпазим кожата си от слънчево зачервяване, изгаряне или появата на слънчева алергия, е препоръчително да използваме слънцезащитни кремове. Винаги носете слънцезащитен крем, независимо от цвета или тона на кожата ви, както и от сезонът.

https://www.cosmelina.com/sun-care

Слънцезащитният крем

Слънцезащитния крем е познат още от древен Египет, когато са използвали екстрактът от оризови трици и жасмин, като защита на кожата от слънцето.

Химиците измислят първата търговска слънцезащитна машина през 1936 г., като през годините тя непрекъснато бива подобрявана. Съвременните слънцезащитни продукти са водоустойчиви и са включени в различни козметични продукти, като грундове, основи, серуми и кремове.

Защо винаги трябва да носите слънцезащитен крем, дори в облачни дни?

До 80% от слънчевите лъчи преминават през облаците, така че ако решите, че е добре да се откажете от защита в облачен ден, помислете отново! Слънцезащитният крем е важен навик за превантивна грижа за здравето, който трябва да се поддържа през цялата година, включително през есенно-зимните месеци. Снегът може да отразява до 80% от ултравиолетовите (UV) лъчи, увеличавайки риска от слънчеви щети. Освен това, колкото по-голяма е надморската височина, толкова по-голямo е излагането на UV – лъчите, така че, слънцезащитният крем е от решаващо значение и за семейните ски ваканции.

Ето и някои причини, поради които прилагането на слънцезащитен крем трябва да бъде ежедневен навик през цялата година:

  • Той предпазва кожата ви от UV-лъчи. Изчерпването на озоновия слой повишава риска от увреждане от вредните UV-лъчи. Слънцезащитният крем блокира тези лъчи, като значително намалява вероятността от слънчево изгаряне. Изберете продукти, като тези на Piz Buin с SPF (слънцезащитен фактор) от поне 15 SPF и ги използвайте всеки ден.
  • Намалява риска от рак на кожата. Ракът на кожата е най-честата форма на рак в Съединените щати. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) през 2013 г. 71 943 души са били диагностицирани с меланоми на кожата, а 9 394 от тези случаи са били фатални. Прилагайки слънцезащитен крем всеки ден, вие намалявате риска от заразяване с рак на кожата наполовина.
  • Предотвратява преждевременното стареене на кожата. UV-лъчите причиняват фотостареене на кожата, обезцветяване и разграждане на колаген, което допринася за линии, провисване и бръчки. Изследванията показват, че тези под 55-годишна възраст, които прилагат слънцезащитен крем редовно, имат 24% по-малък шанс да развият тези признаци на стареене, отколкото тези, които не го правят. Слънцезащитният крем помага за предотвратяване на обезцветяване и тъмни петна, причинени от слънцето, като ви помага да поддържате по-гладък и равномерен тон на кожата.

Как правилно да нанасяме слънцезащитния крем и по колко пъти на ден?

Слънцезащитен крем е препоръчително да нанасяте на всеки два часа, особено когато сте на плажа или сте навън по цял ден, изложени на слънчевите лъчи. Това е така, защото стойността на фактора за защита от слънцезащитен крем (SPF) е напълно ефективна само два часа, след като го поставите. С други думи, след два часа слънцезащитният ви крем вече не върши изцяло своята работа. Например, ако поставите 30-SPF в 10:00 ч., на обяд ще трябва отново да се намажете, тъй като защитата ще е намаляла и няма да предпазва кожата ви качествено. Също така е важно да знаете, че количеството, което нанасяте, трябва да е достатъчно да покрие изцяло частите на тялото ви, които са изложени на слънце. Не спестявайте от кремът, защото той няма да е ефективен, ако слоя, който сте сложили е прекалено малък.